уторак, 21. фебруар 2017.

Makovnjača cvet


 Ovu predivnu makovnjaču sam pravila za događaj na Coolinariki "Slatko.....a može i slađe", koji je u čast trenutne Cool Chefice Mirjane Šmit organizovala Zorica Pavlović. Sem što je jako dekorativna, ova makovnjača je i izuzetno finog ukusa. Preporučujem je od srca.











Sastojci za testo:

  • 500 g brašna TIP400
  • 30 g svježeg kvasca ili prepuna kašika suvog
  • 3 dl mleka
  • 2 žumanca
  • 50 g otopljenog maslaca ili margarina
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
Sastojci za nadev:
  • 400 g mlevenog maka (ili po 200g maka i oraha)
  • 140 g šećera
  • 3 dl mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 2 belanca
Zamesiti meko testo i ostaviti ga pokriveno na toplom mestu oko 60 minuta.
Dok testo stasava pripremiti fil od maka. Prokuvati polovinu mleka i njime popariti mak.Ako koristite gotovu mešavinu za štrudlu nije potrebno dodavati šećer, samo dodajte vanil šećer. Kada se fil ohladi, lagano umešati sneg od 1 belanca. Fil od oraha se sprema na isti način: 200g mlevenih oraha popariti sa 1,5 dcl vrelog mleka, zašećeriti po ukusu i dodati 1 vanilin šećer i pola kašičice cimeta. U ohlađenu smesu umešati sneg od 1 belanca.
 Nadošlo testo podeliti u dve jufke. Jednu vratiti u vanglu i pokriti, a drugu tanko razviti, premazati nadevom i zarolati. Roladu saviti u krug poput venca (spojiti krajeve). Oštrim nožem zaseći kriške kao na slici (ne do kraja) i malo ih oboriti ukoso. Ostaviti na toplom 20 minuta. Za to vreme ponoviti postupak sa drugim delom testa. Ukoliko ne volite orahe, razvijenu koru pospite samo sa šećerom i cimetom. Biće jednako fino.
Premazati umućenim jajetom i peći 20 minuta u pećnici zagrejanoj na 180 °C. Po originalnom receptu pravi se jedan "cvet" koji se peče 30 minuta. Ja sam radije testo podelila na dva dela i filovala sa dva različita fila.
Originalan recept pogledajte ovde




postupak izrade



sečenje



presek makovnjače




orehnjača

Нема коментара:

Постави коментар

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...