понедељак, 27. јул 2020.

Kremasta torta





Kremasta torta

Biskvit:
5 belanaca
2 žumanca
100g šećera
80g oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika sirćeta
1 kašika ruma
50ml ulja

Fil sa voćem:
250ml pirea od borovnica i malina
25g gustina
2 kašike šećera
20g maslaca

Fil sa sirom i limunom:
3 žumanca
60g šećera u prahu
250g mascarponea
5g mlevenog želatina
2 kašike limun šećera
150 ml slatke pavlake

Završni sloj:
100g mlečne čokolade
60g maslaca.

Odvojiti belanca od žumanaca (3 žumanca sačuvati za fil). Mutiti belanca sa mrvicom soli, postepeno dodati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst sneg. Dodati 2 žumanca i kratko izmiksati. Prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo i ručno umešati u sneg lagano prevrćući smesu. Dodati i sirće, rum i u laganom mlazu umešati ulje. Kalup veličine 22 cm podmazati maslacem i zalepiti pek papir. Izliti smesu i peći na 180°C oko 20 min. Kada se sasvim ohladi, preseći na 2 jednaka dela.
Sveže ili smrznute borovnice i maline usitniti blenderom (potrebno je 250ml pirea), odvojiti malo i pomešati sa gustinom i šećerom. Ostatak staviti na šporet i kad se zagreje umešati gustin i skuvati žele. U toplo dadati i kockicu maslaca. Premazati jedan deo biskvita.
Žumanca izmiksati sa šećerom u prahu i kuvati na pari oko 10-ak minuta uz mešanje da se fino zgusne. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Maskarpone izmešati sa 2 kašike limun šećera i sjediniti sa ohlađenim kremom od žumanaca. Posebno izmiksati 150ml slatke pavlake i pomešati sa prethodnom smesom, kratko izmiksati da se sve fino sjedini. Na kraju umešati 5g želatina pripremljenog po uputstvu na kesici. Sipati preko fila od malina. Staviti drugi deo biskvita i lagano pritisnuti.
Otopiti puter i dodati mu kockice čokolade. Izmešati da se otopi i preliti tortu.



Нема коментара:

Постави коментар

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...