уторак, 27. јун 2017.

Smederevke (Rajčicine kifle)




Ovo je recept za jako fine kiflice slične kroasanima. Ne znam njihov originalan naziv. U mojoj svesci su još davno, mojim studentskim rukopisom, zabeležene pod ovim imenom. Pitate se zašto? Odgovor je jednostavan, recept sam dobila od tetke Rade koja je u to vreme živela u Smederevu. Priznajem da nisam baš kreativna pri dodeljivanju imena receptima i uglavnom se vodim time čiji je recept 😊



(tetka i ja)




Za testo:
  • 1 kg brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 1 sveži kvasac ili 2 kašike suvog
  • 1 kašičica šećera
  • 500 ml mlakog mleka
  • 3 žumanca
  • 200 ml ulja
  • 1 kašičica soli
Za fil:
  • 3 belanca
  • 250 gr punomasnog kravljeg sira
Za premazivanje testa:
  • 250 gr margarina
Za premazivanje kiflica:
  • 1 jaje


Postupak:

Aktivirati kvasac sa malo mlake vode uz dodatak kašičice šećera.
Prosejati brašno. U sredini napraviti udubljenje i u njega redom sipati sve sastojke za testom. Sve vreme mešati varjačom. Kada počne da se oblikuje kugla, odložiti varjaču i rukom domesiti testo. Pokriti i ostaviti na toplom da se udvostruči (oko 1h).
Nadošlo testo kratko premesiti i podeliti na 12 jufki. Svaku razviti na veličinu malog tanjira i premazati margarinom sobne temperature. Poslednja se ne premazuje. Složiti jednu na drugu (odozgo ide ona poslednja koja nije premazana). Pokriti prozirnom folijom da se ne suši i ostaviti 10 minuta da odmori. Za to vreme umutiti šam od belanaca i lagano umešati sir.




Razviti što veću koru prvougaonog oblika, debljine oko 5 mm.Iseći na trake širine oko 4 cm, a zatim na kvadrate pa svaki dijagonalno na trougao (tek sad vidim da mi fali fotka dijagonalnog sečenja 😜).




 Sledi uobičajeno filovanje i motanje kiflica.




Kiflice ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih umućenim jajetom, posuti susamom i na svaku staviti po komadić margarina. Ja nikad ne potrošim svih 250 gr margarina za premazivanje testa, tako da taman ostane za ovo.





Kiflice se odmah peku, u prethodno zagrejanoj rerni na 250C prvih 10 minuta, pa još 15-20 minuta na 150C. Pečene stavljati uspravno u vanglu obloženu duplim slojem salveta (ja koristim plastičnu posudu za pranje voća jer ima rupice). Pokriti kuhinjskom krpom i zaboraviti na njih bar 5 minuta.




Sledi uživanje u hrskavom razlistalom...mmm...ma šta ja znam kako da opišem ovaj božanski ukus moje mladosti. Slike valjda dovoljno govore.




Ponekad me mrzi da se petljam motanjem milijardu kiflica. Onda jednostavno smotam rolnice. E njih ne punim uvek sirom, ponekad imaju i pizza punjenje.




Jednako fine i razlistale kao i kiflice, a brže gotove.






Нема коментара:

Постави коментар

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...