уторак, 6. октобар 2020.

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa dodatkom ovsenih pahuljica u testu. Skoro kao bonžita, ako ne i bolje.





Sastojci:

 

Baza i vrh kolača:

300g brašna

200g ovsenih pahuljica

200g smeđeg šećera

½ kašičica sode bikarbone

1/2 kesice praška za pecivo 

½ kašičica soli

240g putera (sobne temperature)

1 veliko jaje


Fil:

oko 600g seckanih jabuka

3 kašike putera

3 kašike smeđeg šećera

1 kašičica cimeta

3/4 kašičice mlevenog đumbira

1/4 kašičice karanfilića

1/4 kašičice muškatnog oraščića

120g seckanih oraha plus još za ukras

1 šolja karamel sosa


Uputstvo:

 

Pleh veličine 18x28cm obložiti papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 180°C.

Fil od jabuka:

Staviti jabuke, smeđi šećer, puter i začine u šerpu. Kuvati lagano na srednjoj temperaturi uz često mešanje, dok jabuke ne omekšaju (oko 10 minuta). Ostaviti po strani da se sasvim ohladi.

Baza kolača:

U posudi za miksanje pomešati brašno, ovsene pahuljice, smeđi šećer, sodu bikarbone i so. Dodati puter isečen na komade i promešati mikserom na najnižoj brzini. Dodati jaje i nastavili mešanje dok se ne dobije mrvičasta smesa. Sipati polovinu smese u pripremljenu tepsiju i ravnomerno pritisnuti dnom čaše. Peći oko 13 do 15 minuta.

Ravnomerno rasporediti karamel sos preko kolača. Posuti orasima. Sipati ohlađeni fil od jabuka i pažljivo ga rasporediti.

Drugu polovinu smese za testo (koja je bila u frižideru) rasporediti po površini, mrveći je rukama.

Peći 30 minuta. Izvaditi iz rerne i pustiti da se potpuno ohladi pre sečenja.

Po želji preliti karamel sosom i posuti dodatnim orasima.

Нема коментара:

Постави коментар

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...