Potrebno
za biskvit:
- 3 jaja,
- 1 kašika tople vode,
- 100g šečera,
- 2 kašike kakaa,
- 1 prašak za pecivo,
- 120 do 150g brašna (ja sam stavila 135g),
- 1 kašika ulja.
za fil:
i još:
- 4 jaja,
- 100g šećera,
- 120g brašna,
- 1 kašika kakaa,
- 6 dcl mleka,
- 1 kašičica kapućina (opcionalno),
- 100g čokolade.
i još:
- jagode (oko 500g),
- 250 ml slatke pavlake za šlag (mlečne),
- 1 kesica šlaga.
Mutiti jaja sa šećerom i kašikom tople vode, dok ne postanu svetla i penasta. Dodati ostale sastojke za biskvit, sjediniti i peći u kalupu prečnika 26 cm (na dno staviti pek papir, a ivice premazati maslacem). Biskvit se peče oko 25 min na 180C. Pečen izručiti pažljivo na rešetku za hlađenje i posle 5 min ukloniti pek papir.
Dok se biskvit peče pripremiti kremu. Odvojiti belanca od žumanaca, umutiti čvrst šam i ostaviti ih u frižideru. U žumanca dodati šećer, brašno i kakao. Pomešati sa 2 dcl mleka i skuvati kao puding u preostalom mleku koje se stavi da zavri. U vruće dodati 1 kašičicu kapućina (ublaži miris jaja), otopljenu čokoladu i šam od belanaca. Ja sam se bojala da mi se krema neće stegnuti, pa sam dodala i 1 kesicu želatina (pripremljenu po uputstvu sa kesice).
Biskvit preseći na pola i vratiti obruč od kalupa. Stranice obložiti pek papirom i ukrug složiti isečene jagode. Naneti dve trećine kreme i staviti u frižider na kratko. U ostatak fila izdrobiti drugi deo biskvita. Izvaditi kalup iz frižidera i po kremi rasporediti masu biskvita i kreme. Ne mora vam biti ni sasvim ravno ni svuda jednake debljine.
Umutiti slatku pavlaku i u nju umešati sitno isečene jagode. Sipati preko druge "kore". Odozgo ukrasiti šlagom i jagodama. Pre služenja pažljivo skinuti obruč i papir. Praviti dan ranije.
Hvala draga Zora Štok za recept.
Dok se biskvit peče pripremiti kremu. Odvojiti belanca od žumanaca, umutiti čvrst šam i ostaviti ih u frižideru. U žumanca dodati šećer, brašno i kakao. Pomešati sa 2 dcl mleka i skuvati kao puding u preostalom mleku koje se stavi da zavri. U vruće dodati 1 kašičicu kapućina (ublaži miris jaja), otopljenu čokoladu i šam od belanaca. Ja sam se bojala da mi se krema neće stegnuti, pa sam dodala i 1 kesicu želatina (pripremljenu po uputstvu sa kesice).
Biskvit preseći na pola i vratiti obruč od kalupa. Stranice obložiti pek papirom i ukrug složiti isečene jagode. Naneti dve trećine kreme i staviti u frižider na kratko. U ostatak fila izdrobiti drugi deo biskvita. Izvaditi kalup iz frižidera i po kremi rasporediti masu biskvita i kreme. Ne mora vam biti ni sasvim ravno ni svuda jednake debljine.
Umutiti slatku pavlaku i u nju umešati sitno isečene jagode. Sipati preko druge "kore". Odozgo ukrasiti šlagom i jagodama. Pre služenja pažljivo skinuti obruč i papir. Praviti dan ranije.
Hvala draga Zora Štok za recept.
Нема коментара:
Постави коментар