четвртак, 22. септембар 2016.

Penjurlije










Sastojci

za aktivaciju kvasca:

  • 1dcl vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika brašna
  • 20 gr svežeg kvasca

za zamesiti testo:

  • brašna po potrebi (oko 500 gr)
  • 2 ipo dcl mleka

za fil:

  • veća kriška svežeg kravljeg sira
  • 1 jaje

za umakanje:


  • mast ili margarin

Priprema:

Najpre treba aktivirati kvasac. Razmutite ga u 1 dcl tople vode, uz dodatak 1 kašičice šećera i 1 kašike brašna. Ostavite 5 minuta.
U vanglicu prosejte brašno (ja koristim TIP 500) i napravite udubljenje u sredini. Uz rub vangle po brašnu pospite so. Dodajte aktiviran kvasac, pa polako sipajte toplo mleko uz neprekidno mešanje varjačom. Kada se sve fino poveže, odložite varjaču i rukom dobro umesite. Testo treba da je meko i glatko, kao za štrudlu. Vanglu pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da testo odmori 15 minuta.




Za to vreme otopite mast (margarin) i pripremite fil od sira i jaja. Testo kratko premesite i razvijte koru debljine oko 1 cm. Isecite na kvadrate i na svaki stavite dosta fila. Zavijte kao rolnice, brzo ih provucite kroz otopljenu mast (margarin) i složite u tepsiju koju nije potrebno dodatno podmazivati.




Preostali fil razrediti sa malo mleka ili jogurta i prelijte preko. Ostavite pola sata da stasava.





Rernu treba zagrejati na 200C. Staviti penjurlije da se peku. Posle 10-15 minuta kad porumene pokriti alu folijom. Ja sam ih ukupno pekla pola sata.



Savet: pečene penjurlije odmah izvadite iz tepsije na rešetku za hlađenje i pokrijte platnenom krpom. Tako će vam ostati hrskave odozdo čak i kada se ohlade.

Нема коментара:

Постави коментар

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...