Sastojci:
- 2 kutije piškota (oko 40 komada)
- 300g jagoda
- 3 banane
- pola limuna (sok za banane)
- 300g slatke pavlake za šlag
- 2 kesice želatina
- 200g šećera
- malo mleka za natapanje piškota
- za dekoraciju:
- šlag i kolutovi jagoda i banane
Priprema:
1.
1.
Pripremiti želatin prema uputstvu sa kesice u dve odvojene činijice.
Jagode očistiti. Ostaviti par za ukrašavanje, a ostale zgnječiti viljuškom ili štapnim mikserom u pire.
Banane poprskati limunovim sokom da ne bi pocrnele, pa i njih zgnječite u pire.
Umutiti slatku pavlaku u šlag.
2.
Jagode očistiti. Ostaviti par za ukrašavanje, a ostale zgnječiti viljuškom ili štapnim mikserom u pire.
Banane poprskati limunovim sokom da ne bi pocrnele, pa i njih zgnječite u pire.
Umutiti slatku pavlaku u šlag.
2.
U 5cl vode (mala čašica) na laganoj vatri otopite šećer, nek provri da se dobije sirup. Kad se prohladi,umešajte 1 nabubreli želatin i pire od jagoda. Lagano umešati u 2/3 šlaga.
3.
3.
U pire od banana dodati drugu kesicu želatina (pripremljenu po uputstvu sa kesice) i preostalu trećinu šlaga.
4.
4.
Duguljasti kalup obložiti providnom folijom. Piškote provlačiti kroz mleko i ređati uz stranice kalupa. Na dno staviti 9 piškota, a za ređanje sa strane ih krojite u zavisnosti od dubine pleha. Uža strana se ne oblaže.
U udubljenje od keksa naizmenično sipajte tanke slojeve krema od jagode i banane. Zatvorite navlaženim piškotama.
5.
U udubljenje od keksa naizmenično sipajte tanke slojeve krema od jagode i banane. Zatvorite navlaženim piškotama.
5.
Gotovu šarlotu prekrijte providnom folijom i stavite u frižider. Najbolje je da se pripremi dan ranije.
Serviranje:
Kalup pokriti odgovarajućom tacnom i preokrenuti. Ukloniti providnu foliju i ukrasiti po želji šlagom i kolutima banane i jagoda.
Moj kalup je manji nego onaj opisan u receptu. Na dno mi je stalo 6 piškota po dužini i jedna popreko. Ostatak fila sam (uz dodatak iseckanog voća i izlomljenih piškota) složila u 2 čaše.
Нема коментара:
Постави коментар