недеља, 10. јул 2016.

Šarlota od jagoda i banana




Sastojci:

  • 2 kutije piškota (oko 40 komada)
  • 300g jagoda 
  • 3 banane
  • pola limuna (sok za banane)
  • 300g slatke pavlake za šlag
  • 2 kesice želatina
  • 200g šećera
  • malo mleka za natapanje piškota
  • za dekoraciju:
  • šlag i kolutovi jagoda i banane

Priprema:
1.
Pripremiti želatin prema uputstvu sa kesice u dve odvojene činijice.
Jagode očistiti. Ostaviti par za ukrašavanje, a ostale zgnječiti viljuškom ili štapnim mikserom u pire.
Banane poprskati limunovim sokom da ne bi pocrnele, pa i njih zgnječite u pire.
Umutiti slatku pavlaku u šlag.
2. 
U 5cl vode (mala čašica) na laganoj vatri otopite šećer, nek provri da se dobije sirup. Kad se prohladi,umešajte 1 nabubreli želatin i pire od jagoda. Lagano umešati u 2/3 šlaga.
3. 
U pire od banana dodati drugu kesicu želatina (pripremljenu po uputstvu sa kesice) i preostalu trećinu šlaga.
4. 
Duguljasti kalup obložiti providnom folijom. Piškote provlačiti kroz mleko i ređati uz stranice kalupa. Na dno staviti 9 piškota, a za ređanje sa strane ih krojite u zavisnosti od dubine pleha. Uža strana se ne oblaže.
U udubljenje od keksa naizmenično sipajte tanke slojeve krema od jagode i banane. Zatvorite navlaženim piškotama.
5. 
Gotovu šarlotu prekrijte providnom folijom i stavite u frižider. Najbolje je da se pripremi dan ranije.
Serviranje:
Kalup pokriti odgovarajućom tacnom i preokrenuti. Ukloniti providnu foliju i ukrasiti po želji šlagom i kolutima banane i jagoda.






Moj kalup je manji nego onaj opisan u receptu. Na dno mi je stalo 6 piškota po dužini i jedna popreko. Ostatak fila sam (uz dodatak iseckanog voća i izlomljenih piškota) složila u 2 čaše.



Нема коментара:

Постави коментар

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...