testo:
- 300 ml mleka
- 120 gr šećera + 2 kašičice za kvasac
- 40 gr svežeg kvasca
- 140 gr maslaca ili margarina
- 150 ml mlake vode
- 1 kg mekog brašna TIP500
- rendana korica 1 limuna
- 1 kašičica soli.
nadev:
- 400 gr maka (ja koristim gotovu mešavinu)
- 200 ml vrelog mleka
- šećera po želji (može i med).
1.
Ugrejati 100 ml mleka, dodati 2 kašičice šećera, 2 kašičice brašna i sveži kvasac. Pustiti da se aktivira.
2.
Otopiti maslac na tihoj vatri, pa mu dodati 200 ml mleka i 250 ml tople vode.
3.
U vanglicu prosejati brašno, dodati mu 1 kašičicu soli, 120 gr šećera i rendanu limunovu koricu. Sipati aktiviran kvasac i zamesiti sa pripremljenom mešavinom meko testo. Testo najpre mesiti varjačom, a zatim rukom i to 10-tak minuta. Pokriti kuhinjskom krpom i preko kesom, da se ne bi hvatala korica. Pustiti oko 1h da raste.
Ugrejati 100 ml mleka, dodati 2 kašičice šećera, 2 kašičice brašna i sveži kvasac. Pustiti da se aktivira.
2.
Otopiti maslac na tihoj vatri, pa mu dodati 200 ml mleka i 250 ml tople vode.
3.
U vanglicu prosejati brašno, dodati mu 1 kašičicu soli, 120 gr šećera i rendanu limunovu koricu. Sipati aktiviran kvasac i zamesiti sa pripremljenom mešavinom meko testo. Testo najpre mesiti varjačom, a zatim rukom i to 10-tak minuta. Pokriti kuhinjskom krpom i preko kesom, da se ne bi hvatala korica. Pustiti oko 1h da raste.
4.
Pripremiti nadev od maka. U šerpu sipati 200 ml mleka da provri. Preliti preko mešavine maka (u Ideji vam je najpovoljnija cena njihovog brenda Kplus), a možete koristiti i mak u rinfuzi. U tom slučaju zasladite po ukusu šećerom ili medom.
5.
Testo premesite uz dodatak brašna tek koliko da se ne lepi za sto. Podelite na pola, pa jedan deo razvijte otprilike 30x50 i filujte polovinom fila. Urolajte i secite komade širine 3 - 3 ipo cm, ali ne ravne već malo iskošeno kao na fotografiji u postupku izrade (kao trougao koji gore nema špic već je ravan i širine 2 cm). Po sredini lagano pritisnuti drškom varjače do pola. Pustiti 10 - 15 min da odmore. Za to vreme pripremite drugi deo testa na isti način.
Pripremiti nadev od maka. U šerpu sipati 200 ml mleka da provri. Preliti preko mešavine maka (u Ideji vam je najpovoljnija cena njihovog brenda Kplus), a možete koristiti i mak u rinfuzi. U tom slučaju zasladite po ukusu šećerom ili medom.
5.
Testo premesite uz dodatak brašna tek koliko da se ne lepi za sto. Podelite na pola, pa jedan deo razvijte otprilike 30x50 i filujte polovinom fila. Urolajte i secite komade širine 3 - 3 ipo cm, ali ne ravne već malo iskošeno kao na fotografiji u postupku izrade (kao trougao koji gore nema špic već je ravan i širine 2 cm). Po sredini lagano pritisnuti drškom varjače do pola. Pustiti 10 - 15 min da odmore. Za to vreme pripremite drugi deo testa na isti način.
6.
Premazati umućenim jajetom ( ja sam ovog puta žumancetom uz dodatak malo neumućene slatke pavlake za šlag). Peći 15 min u rerni prethodno zagrejanoj na 200C.
Napomena: umesto maka može fil od mlevenih oraha uz dodatak suvog grožđa ili brusnica.
Recept za ove savršene štrudlice prvi put sam videla pre nekih godinu dana kod cool prijateljice Marik i od tada ih pravim samo ovako. Originalni recept možete videti ovde
Recept za ove savršene štrudlice prvi put sam videla pre nekih godinu dana kod cool prijateljice Marik i od tada ih pravim samo ovako. Originalni recept možete videti ovde
Нема коментара:
Постави коментар