среда, 1. фебруар 2017.

Bačka gužvara sa višnjama


Dragi moji, danas bih htela da sa vama podelim ovaj predivan recept sa Coolinarike od zpenzionerke. Jedina izmena koju sam napravila je u pogledu količine margarina. Kod nje stoji 250g ali je to meni bilo previše.
 U receptu još piše i "Ohladenu guzvaru kidajte rukama nemojte je sjeci nozem duze ostane svijeza" - ali mi smo našu odmah smazali :) 






za testo:

500 gr brašna tip 400
1/2 svežeg kvasca ili 1 puna kašika suvog kvasca
3 kašike šećera 
1 kašičica soli
1 vanilin šećer
rendana limunova korica
300 ml toplog mleka
1 jaje

i još:

oko 150 gr margarina za premazivanje
800 gr višanja (iz kompota ili zamrzivača)
2 kašičice cimeta
šećer za posipanje višanja (po ukusu)


Zamesiti meko testo varjačom (bukvalno ga izlupati). Pokriti ga kuhinjskom krpom i pustiti pola sata da odmori na toplom mestu.
Lagano ga premesiti sa što manje brašna, podeliti na dva dela pa jedan razviti ali ne previše tanko. Premazati otopljenim margarinom (da nije previše tečan), posuti višnjama, cimetom i šećerom po ukusu. Nežno zaviti štrudlu i prebaciti je na podmazan pleh. Ponoviti sa drugim delom testa. Premazati štrudle mlekom i pustiti još pola sata, taman dok se ugreje rerna. Obilno premazati otopljenim margarinom.
Peći na 180C oko 30-35 minuta u zavisnosti od rerne. Pečene gužvare izvaditi na rešetku za hlađenje i prekriti kuhinjskom krpom. 












2 коментара:

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...