среда, 1. фебруар 2017.

Jesenji cvet

Oduvek sam jako volela pogače, ali se nisam usuđivala da se upustim u avanturu njihovog pravljenja (osim onih najjednostavnijih). Gledajući tako divne fotografije raznih pogača, naišla sam na Sonju. Kako je to mila ženica, a recepti objašnjeni u detalje i propraćeni fotografijama svakog koraka. 
Ovo je jedna od njenih lepotica, a originalni recept možete videti ovde 😊





Sastojci:

- za testo:



  • 550gr brašna
  • 20gr svežeg kvasca (ili 7gr suvog kvasca) 
  • 1 jaje 
  • 50ml ulja 
  • 2 kašičice soli 
  • 2 kašičice šećera
  • 200ml mlakog mleka 
  • 50ml mlake vode 
  • 2-3 kašike jogurta 

- za premazivanje testa:



  • 100gr margarina

- za dekoraciju pogače:



  • jaje, susam, seme bundeve




Priprema:

Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da odmara 10 min. Premesiti i podeliti na 4 dela. Oblikovati lopte i od svake razviti krug prečnika od oko 25 cm. Tri tako nastale kore premažemo omekšalim margarinom i ređamo jednu na drugu. Odozgo stavimo četvrtu koja se ne premazuje. Prebaciti u tepsiju prečnika 30 cm obloženu papirom za pečenje. U centru pogače označiti krug rakijskom čašom, pa od oboda tog kruga ka ivici seći oštrim nožem na 8 jednakih delova. U svakoj osmini pravimo po jedan kosi rez kroz koji odozdo provlačimo levi ugao osmine ( i vučemo na levu stranu). Ponoviti sa preostalim osminama. Središnji deo se formira tako što ponovo sečemo na osam delova, ali sad prolazimo kroz sredinu kora. Uzimamo jedan od vrhova iz sredine i odozdo ga provlačimo kroz rez i potom ga vratimo u sredinu (provlači se između latica). Ponoviti sa preostalim vrhovima. Pogaču pre pečenja premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Centar ukrasiti semenkama bundeve. Ostaviti je 15 min da odmori, taman dok se rerna ugreje na 200 C. Pogaču peći 30-35 min, s tim da se čim porumeni pokrije alu folijom.















1 коментар:

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...