уторак, 31. јануар 2017.

Žuto bele štangle

Drage moje, želela bih da podelim sa vama jedan od recepata iz mamine stare sveske. Malo sam je zapostavila od kako sam se udala, ali joj se ovih dana vraćam. Ovo je jedan od onih divnih starinskih kolača, kome niko ne može da odoli.



Sastojci

Za kore:



  • 10 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 300g seckanih oraha


Za fil:



  • 10 žumanaca
  • 100g šećera u prahu
  • 200g putera
  • 100g margarina (sobne temperature)



Priprema:



Umutiti belanca u mekši sneg , pa stalno muteći mikserom dodati postepeno šećer. Umutiti čvrst sneg i isključiti mikser. Polako špatulom umešati brašno i seckane orahe. Masu ravnomerno razmazati u plehu od rerne (obložiti papirom za pečenje).
Peći na 180C oko 20-30 minuta (mora se pratiti jer zavisi od šporeta). Pečenu koru kada se ohladi preseći na 3 dela.
Za fil, penasto umutiti žumanca sa šećerom u prahu i skuvati na pari. Paziti da se ne prekuva. Ostaviti ga da se sasvim ohladi.
Umutiti penasto margarin, pa mu dodati puter i još kratko mutiti. Lagano sjediniti sa filom, muteći mikserom na najmanjoj brzini.
Fil podeliti na tri dela. Filovati kore i odozgo premazati kolač (ne i sa strane). Posuti mlevenim orasima. Seći tanke parčiće jer je dosta jak.
kolač je najbolje pripremiti dan ranije.







3 коментара:

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...