- 550 gr brašna TIP 400 meko
- 20 gr svežeg kvasca
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 2 kašike šećera
- 50 ml ulja
- 200 ml mleka
- 50 ml jogurta
- 1 limun (rendana kora)
- 200 gr "Menaž" čokolade (ili nekog čokoladnog namaza)
Aktivirati kvasac u 50 ml mleka uz dodatak šećera.
Umutiti jaje, dodati so, ulje, ostatak mlakog mleka, jogurt sobne temperature, rendanu koru limuna i nadošli kvasac - izmešati. Zamesiti meko testo postepeno dodajući prosejano brašno. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči. Naraslo testo premesiti i podeliti na tri dela, s tim da je jedan deo manji (treba da je oko 1/4 ukupne količine).
Prvo oblikovati taj najmanji deo. Podeliti ga na 4 jufke, koje treba razviti u krugove prečnika oko 10 cm. Tri kruga premazati otopljenom čokoladom i složiti jedan na drugi. Odozgo ide nepremazani deo.
Tepsiju prečnika 26 cm ovlaš premazati margarinom. Na dno staviti krug od papira za pečenje. U centar tepsije staviti pripremljeno testo.
Drugi deo razviti kao pravougaonik dužine oko 50 cm. Premazati ga otopljenom čokoladom i urolovati. Oštrim nožem preseći ga popreko na 4 dela jednake dužine, a potom svaki od njih kosim rezom ponovo na pola. Dobijene "rolatiće" složiti oko centralnog dela, ravnim rezom uz njega.
Treći deo podeliti na 32 dela koje treba rastanjiti u duge valjke. Po 4 ta valjka odvojiti za 8 pletenica.
Oblikovanu pletenicu staviti u tepsiju između 2 koso isečena valjka. Ponoviti postupak za narednih 7 pletenica.
Od ostataka testa napraviti 16 malih buhtli (puniti otopljenom Menaž čokoladom). Stavljati ih između pletenice i valjka, uz rub tepsije.
Uključiti rernu na 180 - 200C (u zavisnosti od jačine vaše rerne).
Pogaču premazati umućenim jajetom i ukrasiti po želji. Peći je oko 30 min (to opet zavisi od jačine rerne). Pečenu odmah izvaditi iz tepsije, staviti na rešetku za hlađenje i pokriti kuhinjskom krpom.
Pre služenja se može posuti šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар