четвртак, 19. јануар 2017.

Božićna "Menaž" čarolija









Potrebno:



  • 550 gr brašna TIP 400 meko
  • 20 gr svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike šećera
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 50 ml jogurta
  • 1 limun (rendana kora)
  • 200 gr "Menaž" čokolade (ili nekog čokoladnog namaza)


Aktivirati kvasac u 50 ml mleka uz dodatak šećera.
Umutiti jaje, dodati so, ulje, ostatak mlakog mleka, jogurt sobne temperature, rendanu koru limuna i nadošli kvasac - izmešati. Zamesiti meko testo postepeno dodajući prosejano brašno. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči. Naraslo testo premesiti i podeliti na tri dela, s tim da je jedan deo manji (treba da je oko 1/4 ukupne količine).





Prvo oblikovati taj najmanji deo. Podeliti ga na 4 jufke, koje treba razviti u krugove prečnika oko 10 cm. Tri kruga premazati otopljenom čokoladom i složiti jedan na drugi. Odozgo ide nepremazani deo.
Tepsiju prečnika 26 cm ovlaš premazati margarinom. Na dno staviti krug od papira za pečenje. U centar tepsije staviti pripremljeno testo.





Drugi deo razviti kao pravougaonik dužine oko 50 cm. Premazati ga otopljenom čokoladom i urolovati. Oštrim nožem preseći ga popreko na 4 dela jednake dužine, a potom svaki od njih kosim rezom ponovo na pola. Dobijene "rolatiće" složiti oko centralnog dela, ravnim rezom uz njega.



Treći deo podeliti na 32 dela koje treba rastanjiti u duge valjke. Po 4 ta valjka odvojiti za 8 pletenica.
Oblikovanu pletenicu staviti u tepsiju između 2 koso isečena valjka. Ponoviti postupak za narednih 7 pletenica.



Od ostataka testa napraviti 16 malih buhtli (puniti otopljenom Menaž čokoladom). Stavljati ih između pletenice i valjka, uz rub tepsije.



Uključiti rernu na 180 - 200C (u zavisnosti od jačine vaše rerne).
Pogaču premazati umućenim jajetom i ukrasiti po želji. Peći je oko 30 min (to opet zavisi od jačine rerne). Pečenu odmah izvaditi iz tepsije, staviti na rešetku za hlađenje i pokriti kuhinjskom krpom.
Pre služenja se može posuti šećerom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...