среда, 15. фебруар 2017.

Kesten torta sa lešnicima

Februar mi je od svih meseci najgužvastiji sa rođendanima. Prosto se nižu jedan za drugim i sve su to bliske osobe. Kad dođe na red pravljenje torti (što ja inače slabije praktikujem) moram vam priznati da me zaboli glava. Negde već od sredine januara počinjem da preturam po gomili kuvara, časopisa i milion papirića koji se strateški raspoređeni nalaze svuda po kući.
U ovogodišnjem "skeniranju" naletela sam na ovaj ko zna kad i odakle prepisan recept. Mojoj sreći nije bilo kraja 😊 Kesten je nešto što moj dragi obožava, tako da je bar on bio precrtan sa spiska za potragu "Savršena torta".

Pa da krenemo od početka...




Sastojci (za 12 osoba)


za biskvitnu koru:



  • 3 jajeta
  • 110 g šećera
  • prstohvat soli
  • 150 g ispečenih i očešćenih lešnika
  • 120 g brašna
  • 45 g maslaca
  • 15 g kvalitetnog kakaa
za fil:
  • 400 ml slatke pavlake
  • 200 g kesten pirea
  • 100 g čokolade za kuvanje

za natapanje kore:



  • 50 ml vode
  • pola čašice vermuta
  • pola čašice ruma

za dekoraciju:



  • 200 ml slatle pavlake (ili 200 g šlaga)
  • 150 g čokolade za kuvanje (ili pola mlečne)


Biskvitna kora: Dobro umutiti jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Dodati mešavinu prosejanog brašna, sitno seckanih lešnika i kakaa. Na kraju dodati i otopljeni maslac koji mora biti ohlađen. Koru peći u kalupu prečnika 22 cm. Dno obložiti papirom za pečenje, a unutrašnje stranice premazati maslacem. Uliti biskvitnu smesu i peći na 190 C oko 35 minuta. Proveriti čačkalicom (ako izađe čista, kora je pečena). Pečenu koru izvaditi na žicu za hlađenje i prekriti kuhinjskom krpom. Dok se kora hladi pripremiti fil.


Fil: Otopiti čokoladu na pari i pustiti da se ohladi. Čvrsto umutiti 200 ml slatke pavlake i sjediniti sa ohlađenom čokoladom. To je jedan fil.

Za drugi fil umutiti preostalih 200 ml slatke pavlake i sjediniti sa samlevenim kesten pireom (ja ga sameljem u mlinu za orahe).

Slaganje torte: Biskvitnu tortu iseći na dva jednaka dela. Ukoliko je nejednako porasla pri pečenju, najpre izravnati gornji deo (tj. odseći neravni deo).Na tacnu staviti prvu koru i obilno je natopiti polovinom mešavine vode, vermuta i ruma. Premazati fil sa kestenom. Staviti drugu koru pa i nju natopiti ostatkom mešavine. Naneti fil od čokolade. Staviti u frižider preko noći (ja sam vratila obruč i pokrila prozirnom folijom). Sutradan ukrasiti sa 200 ml umućene slatke pavlake i napraviti ogradu od čokolade.








Jednu traku papira za pečenje premazati čokoladom otopljenom na pari (ja sam koristila i mlečnu i onu za kuvanje da bi bila u dve boje). Na kratko staviti u frižider, samo minut dva da ne curi sa papira. Polako obaviti čokoladu oko torte i staviti u frižider. Pre služenja lagano ukloniti papirnu traku.

Ako vam je ostalo viška otopljene čokolade možete napraviti srca, cvetiće ili leptirove.












1 коментар:

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...